Advertentie

Onkelinx kreeg peulschil van farmabedrijf Alexion

Farmabedrijf Alexion heeft de prijs van het zeer dure geneesmiddel Soliris voor de jonge nierpatiënt Viktor maar met 5 procent aangepast. Twee maanden nadat de heisa losbarstte, verschenen deze week meer details over de prijs en terugbetaling van Soliris in het Staatsblad, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws zaterdag.

De 7-jarige Viktor leidt aan de uiterst zeldzame aandoening aHUS. Soliris is levensnoodzakelijk voor aHUS patiënten, maar werd voorheen enkel terugbetaald voor de zeldzame ziekte PNH. Om Viktor te redden was dus een uitbreiding van de terugbetaling nodig. Na een woelige periode in de pers bereikte minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx uiteindelijk een akkoord met het bedrijf over de terugbetaling.

Nu blijkt volgens De Morgen dat een een flacon van 30 milliliter 4.541,94 euro kost, hetzelfde bedrag dat daarvoor al werd aangerekend voor de PNH-patiënten. Er lijken dus weinig toegevingen gedaan. Maar het verschil zit in de terugbetaling. Waar het medicijn vroeger voor 100 procent werd vergoed, is dat nu nog 95 procent.

Bovendien valt het geneesmiddel onder de 'vergoedingscategorie F', wat bepaalt dat dat verschil niet aan de patiënt mag worden doorgerekend. In normale omstandigheden gaat de rekening naar het het ziekenhuis, maar de minister en het farmabedrijf gingen akkoord dat Alexion zal instaan voor het verschil: Alexion beloofde een korting van 5 procent aan de ziekenhuizen. Ook zal elke patiënt twee flacons gratis krijgen.

Voor zowel een gezondheidsexpert als iemand uit de farmasector is de bedongen korting "een peulschil" vergeleken met andere kortingen bij dergelijke akkoorden. Onkelinx benadrukt dat de bekomen prijs lager ligt dan in andere buurlanden. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud