"Ons doodsparen is niet de oplossing tegen de crisis"

"Zich doodsparen is niet de oplossing om uit de actuele financiële crisis te geraken", aldus de Leuvense burgemeester Louis Tobback vrijdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de stad Leuven. Tobback haalde fel uit tegen het feit dat de EU bezuinigen als enig middel zou hanteren om uit de crisis te geraken. KUL-rector Mark Waer vroeg de Vlaamse overheid onderwijs en onderzoek te ontzien bij de komende besparingsronde.

"Het is geen oplossing de ene besparing te laten volgen door nieuwe bezuinigingen. Als we niet opletten slaan we de toekomst onder ons uit. Terwijl zich elders in de wereld groei voordoet is bezuinigen voor de EU het enige middel tegen de crisis", aldus Tobback. Hij waarschuwde er ook voor dat ook Leuven vroeg of laat zal geraakt worden door deze financiële crisis. Al zijn de Leuvense financiën volgens Tobback wel op orde. "We kregen onze begroting makkelijk in evenwicht en hebben nog een mooie spaarpot", aldus Tobback.

De Leuvense rector Mark Waer zei dat 2011 een zeer goed jaar geweest is voor de KU Leuven. Het aantal studenten steeg voor het eerst boven de 40.000, in rankings werd de Leuvense alma mater bij de vijf beste universiteiten in Europa gerangschikt en binnenkort gaat de 100e KUL-spinoff van start. Al deze spinoffs zijn samen goed voor 3.000 jobs. De KU Leuven zal dit succesjaar volgens Waer echter enkel kunnen overdoen als ze niet getroffen wordt door besparingen. "Als beleidsmakers hun keuzes maken bij de besparingen hopen we dat ze beseffen dat investeren in onderzoek en onderwijs de basis van samenleving is", aldus Waer.

(COR 908)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud