Advertentie
Advertentie

Ontdekking gen betekent doorbraak in onderzoek kinderkanker

Een internationale onderzoeksgroep, met onder meer wetenschappers van de Gentse universiteit, heeft een gen ontdekt dat neuroblastoom, een vorm van kinderkanker, veroorzaakt.

Neuroblastoom is een tumor van zenuwknopen bij kinderen. Meer dan de helft van de patiënten met een agressieve vorm, overleeft de ziekte niet.

"In België hebben we ongeveer 25 patiëntjes per jaar met neuroblastoom; in Europa zijn dat er enkele honderden", zegt professor Franki Speleman van de vakgroep Pediatrie en Genetica bij de UGent. "Het onderzoek naar deze kanker verliep zeer moeizaam, tot wetenschappers internationaal de krachten verenigden."

Er werden twintig families, waaronder één Belgische, met een erfelijke vorm van de kanker genetisch onderzocht. Daaruit kwam het ALK-gen (Anaplastisch Lymfoom Kinase gen) naar boven als veroorzaker van de tumorontwikkeling. Het gen blijkt niet enkel bij de erfelijke vorm van neuroblastoom een rol te spelen: ook in ongeveer tien procent van de andere gevallen is het de boosdoener, evenals bij sommige vormen van longkanker. "Een defect ALK-gen seint voortdurend naar de cel door dat ze moet blijven groeien", zegt Speleman.

Na de ontdekking komt het erop aan een middel te vinden om het defecte gen uit te schakelen. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud