Ontploffing in Grote-Brogel - Enorme ravage bij dodelijke gasontploffing

Een gasontploffing in een woning aan de Vlierbesstraat in Grote-Brogel bij Peer heeft zaterdag een enorme ravage veroorzaakt in een straal van ruim honderd meter rond het huis waar de explosie zich voordeed. Straten liggen bezaaid met dakpannen en brokstukken. Het huis, waarin de dode viel, is volledig weggeblazen. Als bij wonder vielen er geen anderen slachtoffers of gewonden. Het gezin in het aanpalend huis kon ongedeerd weggeraken. De andere buren waren op vakantie.

Rond 18.30 uur werd de buurt van de Vlierbesstraat opgeschrikt door een enorme knal. Omdat aanvankelijk gedacht werd dat er zich meerdere personen onder het puin zouden bevinden, werd onmiddellijk het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Toen snel duidelijk was dat alleen de 38-jarige bewoner om het leven was gekomen, werd het rampenplan afgeblazen. Het duurde wel nog een hele tijd vooraleer de hulpdiensten het slachtoffer vanonder het puin bevrijd hadden.

"Tien tot vijftien huizen zijn zwaar beschadigd, gaande van daken en vensters tot zonnepanelen. Vier huizen zijn onbewoonbaar. Het is een enorme ravage. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Vermoedelijk is de ontploffing veroorzaakt door een gaslek. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht. Het gerechtelijk labo heeft een onderzoek uitgevoerd", aldus de brandweercommandant van Bree, Jos Vandermeulen. Bij aankomst van de hupdiensten werden ook meteen gas en elektriciteit afgesloten om verder gevaar te vermijden.

Burgemeester Steven Matheï van Peer zorgde voor opvang van de geëvacueerde bewoners van de wijk rond de Vlierbesstraat. De mensen werden opgevangen in het Breugelheem waar ze tekst en uitleg kregen. Er stonden ook hulpverleners voor psychosociale opvang klaar voor mensen, die in shock verkeerden. Vanaf 21.30 uur konden de geëvacueerde personen terug naar hun huizen terugkeren. Voor hen was het toch bang afwachten wat hen thuis te wachten stond. Intussen waren de brandweermannen met de ladderwagens nog volop bezig om beschadigde daken dicht te leggen.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud