Ontsporing goederentrein Deinze: gemeentelijke fase rampenplan van kracht

De gemeentelijke fase van het rampenplan zal nog tot zondagavond van kracht zijn omwille van de ontsporing van de goederentrein met 28 wagons zaterdagnamiddag in Deinze. De provinciale fase van het rampenplan werd zaterdagmiddag enkele uren afgekondigd omwille van onduidelijkheid over verschillende chemische producten in de drie gekantelde wagons. Dat werd van de provincie Oost-Vlaanderen vernomen in een persbericht.

Op basis van de beschikbare gegevens over de inhoud van de ontspoorde wagons, beval de brandweercommandant van Deinze de ontruiming van de bevolking in een straal van 150 meter. Om 16 uur werd de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd en coördineerde gouverneur André Denys de hulpverlening, samen met burgemeester van Deinze Jacques De Ruyck.

De gekantelde wagons waren leeg en vertoonden geen lekken. Sommige waren wel geladen geweest met diverse chemische producten zoals vinylacetaat en polyisobutyleen. Er was nooit ontploffingsgevaar en na metingen werd ook vastgesteld dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. Om die reden werd om 18u40 beslist dat de buurtbewoners konden terugkeren naar hun woning en werd de provinciale fase van het rampenplan opgeheven. De niet ontspoorde wagons werden ontkoppeld en weggereden.

Er is er geen treinverkeer meer mogelijk tussen Gent en Deinze tot na de takelwerken die vermoedelijk tot zondagavond zullen duren. Tot zondagavond blijft ook de gemeentelijke fase van het rampenplan van kracht. Er is busvervoer ter vervanging voorzien. De verkeersweg N43 tussen Gent en Deinze is niet meer afgesloten. (COR 222)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud