Ook Belgen op de vlucht voor branden in Spanje

De branden in de Spaanse regio Catalonië, tegen de grens met Frankrijk, blijven woeden. Verschillende mensen moesten vluchten voor het vuur, onder wie ook Belgen. De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft weet van een gezin dat in de regio woont en geëvacueerd moest worden. Verschillende media melden ook dat Belgische toeristen hun kampeerplaats moesten verlaten.

Buitenlandse Zaken beschikt over weinig informatie over het geëvacueerde gezin, omdat de dienst uiteindelijk geen bijstand moest verlenen. Familieleden in België hadden contact opgenomen met Buitenlandse Zaken omdat ze het gezin niet meer konden bereiken, maar dat was snel verholpen. Zowat 1.200 Belgen verblijven permanent in de streek rond Girona.

Voorts kwamen er ook oproepen van Belgen die naar de streek willen afreizen. Zij krijgen het advies om zich vooraf te informeren over de situatie en de actualiteit te volgen. Reizigers die in de geteisterde regio verblijven, wordt gevraagd snel gezinsleden of vrienden in België in te lichten van hun toestand.

De branden kostten al aan vier mensen het leven, en er lagen dinsdag nog zes gewonden in het ziekenhuis. Wellicht werd de brand veroorzaakt door een sigarettenpeuk die uit een auto werd gegooid. De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Felip Puig liet al verstaan dat de politie zal proberen om de verantwoordelijke te vinden, met behulp van DNA-sporen.

Puig zei ook dat er een goede kans is dat de hulpdiensten de brand dinsdag nog onder controle krijgen. Hij corrigeerde ook de omvang van de brand. Nu is sprake van een verwoest gebied van 9.000 à 10.000 hectare, terwijl eerder sprake was van 13.000 hectare. De belangrijke weg van Frankrijk naar Spanje, de A9, is sinds maandag weer geopend, nadat ze een tijdje was afgesloten. (HED)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud