Ook CD&V en N-VA zeggen "ja" aan Leterme

Ook het kartel CD&V/N-VA zegt drie keer "ja" op het voorstel van formateur Yves Leterme. Dat laten de woordvoerders van CD&V en N-VA zaterdagvoormiddag weten. Het is ondertussen nog altijd wachten op het antwoord van het cdH. Open Vld en MR lieten eerder al weten "ja" te zeggen.

Bij N-VA wordt verduidelijkt dat de drie vragen in samenhang moeten worden gelezen met het menu over de staatshervorming. In de aangepaste versie daarvan die formateur Leterme dinsdag op tafel legde, is volgens de Nieuw-Vlaamse Alliantie sprake van het gezinsbeleid. Dat betekent dat in de Conventie dus ook gesproken zou kunnen worden over gezinsbeleid en de kinderbijslagen. "Zo wordt de ban op het spreken over sociale zekerheid gelicht", zegt N-VA-woordvoerder Piet De Bruyn.

Over het aangepaste menu over de staatshervorming bestaat wel nog geen akkoord tussen de oranje-blauwe partijen. Het eerste voorstel van de formateur kon maandag op de goedkeuring rekenen van CD&V, Open Vld, MR en cdH, maar werd afgeschoten door N-VA. De dag nadien, toen CD&V haar kartelpartner volgde, legde Leterme een aangepast voorstel op tafel.

Omdat de communautaire gesprekken vrijdag alweer niet vlotten, legde Leterme een ultiem voorstel op tafel dat te nemen of te laten is. Hij stelde drie vragen waarop de oranje-blauwe partijen tegen zaterdag 9.00 uur een antwoord dienden te formuleren: "Kan in de Conventie voor de staatshervorming over alles gesproken worden?", "Kunnen de deelstaten meer fiscale autonomie krijgen?", en "Mag in het parlement een tweederdemeerderheid gevonden worden zonder voorwaarden?". (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud