"Ook in België kinderen verhandeld voor bedelarij en kleine criminaliteit"

In acht West- en Centraal-Europese landen, waaronder België, werden tussen 2007 en 2010 kinderen verhandeld die in de bedelarij terecht kwamen of ingezet werden voor het uitvoeren van kleine criminaliteit. Dat blijkt uit het eerste Globaal Rapport over mensenhandel van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

De conclusie baseert zich op gegevens uit 37 Europese en Centraal-Aziatische landen. De informatie over de wijze waarop slachtoffers van mensenhandel uitgebuit werden, is gebaseerd 27.100 gedocumenteerde gevallen. Het aantal slachtoffers dat verhandeld werd om in de bedelarij terecht te komen, bedroeg ongeveer twee procent van het totaal aantal slachtoffers van de mensenhandel.

Vooral in de Balkan, maar ook in België, Nederland, Italië en Noorwegen zijn gevallen bekend waarbij verhandelde kinderen niet alleen in de bedelarij ingezet werden, maar ook voor kleine criminaliteit ingezet worden.

Het rapport meldt verder ook dat er ook gevallen van kinderhandel bekend zijn in België en Roemenië, waarbij slachtoffers in de pornografie terecht kwamen. In Moldavië, Oekraïne, Azerbeidzjan en Bulgarije werden in dat verband zelfs baby's verkocht, in Portugal zijn gevallen bekend van illegale adoptie.

Opmerkelijk is dat ook orgaanhandel niet onderschat moet worden in Europa, al blijkt dat slechts uit 0,1 procent van de mensenhandel. Vergeleken met andere regio's worden in Europa en Centraal-Azië meer slachtoffers seksueel dan economisch uitgebuit. (COR 207)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud