Oorzaak van ontploffing in Helchteren voorlopig onbekend

De oorzaak van de explosie van het pyrotechnisch afval, dat vandaag ontladen werd door mensen van de ontmijningsdienst DOVO, is voorlopig onbekend. Dat liet kolonel Paul Desair, bevelhebber van de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel, weten.

De zware explosie deed zich voor omstreeks 10.30 uur. Er vielen vier zwaargewonden, van wie drie in levensgevaar, en drie lichtgewonden. Het gaat allemaal om personeel van Dovo van kwartier Meerdaalbos in Oud-Heverlee.

Zes van de gewonden zijn met helikopters of ziekenwagens overgebracht naar de brandwondencentra van Neder-over-Heembeek en het Stuyvenbergziekenhuis in Antwerpen en eentje is naar Luik vervoerd.

"Het pyrotechnisch afval is eigenlijk afgekeurd kruit dat in een brandgeul gedaan wordt en dan vernietigd wordt. Hoe de explosie kon gebeuren is onbekend. Dovo heeft hier een site waar ze meermaals per jaar hun routineopdrachten uitvoeren, zoals het ontmijnen van oefenmunitie en het vernietigen van pyrotechnisch afval. Dat kruit kan afkomstig zijn van bijvoorbeeld schietstoelen van onze vliegtuigen of in beslag genomen kogels of niet-ontplofte oefenmunitie", verduidelijkte kolonel Paul Desair. (MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud