Advertentie

Oosterweelverbinding niet langer eerste prioriteit om files aan te pakken

Het sluiten van de Antwerpse Ring via de Oosterweelverbinding is voor Open Vld niet langer de eerste prioriteit voor het oplossen van de Antwerpse mobiliteitsknoop. De Vlaamse liberalen roepen op voorrang te geven aan de realisatie van de twee 'tangenten' of 'bretellen' ten westen en ten noordoosten van Antwerpen. "Die projecten zijn wel haalbaar en betaalbaar", zo zei Vlaams parlementslid Dirk Van Mechelen (Open Vld) woensdag in het Vlaams Parlement tijdens de bespreking van het BAM-decreet.

De oproep van Van Mechelen is opvallend. Als Vlaams minister was hij altijd een groot pleitbezorger van de snelle realisatie van de Oosterweelverbinding.

Maar volgens Van Mechelen sleept het dossier intussen zo lang aan dat de Oosterweelverbinding niet meer kan gezien worden als dé snelle oplossing voor de mobiliteitsknoop rond Antwerpen. Zo rijzen er steeds meer vragen bij de haalbaarheid, de kost en de uitvoeringstermijn van het project. Van Mechelen vreest dat de Oosterweel niet zal klaar zijn voor 2024, en niet in 2021 zoals de Vlaamse regering zegt.

Van Mechelen stelt daarom voor om voorrang te verlenen aan de aanleg van de twee zogenaamde "bretellen". Dat zijn de geplande verbindingen tussen de E34 en de E17 in het Waasland en tussen de E34 in Wommelgem en de knoop E19-A12 in Ekeren. Die ingrepen zijn volgens de Vlaamse liberalen wél snel haalbaar en betaalbaar en zouden de fileoverlast al tegen 2018 met 60 procent kunnen verminderen.

Wat de sluiting van de Ring betreft, stelt Van Mechelen voor om na te gaan welke oeververbinding de beste is en alle voor- en nadelen van de verschillende tunnelvariaties te onderzoeken.

Neemt Open Vld daarmee afstand van het Oosterweeltracé, zoals sommigen in het parlement suggereren? "Ik blijf voor het sluiten van de Ring. En als het van mij had afgehangen, hadden er binnen enkele jaren al auto's over de Oosterweelverbinding gereden. Maar laat ons nu prioritair de dingen doen die realiseerbaar en betaalbaar zijn", aldus Van Mechelen. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud