Advertentie

Open Vld wil bijzondere commissie rond geweld in onderwijs- en zorginstellingen

Open Vld stelt voor om in het Vlaams Parlement een bijzondere commissie op te richten rond het dossier van fysiek geweld in de Vlaamse onderwijs- en zorgvoorzieningen tussen de jaren 50 en 80. De Vlaamse liberalen leggen dat voorstel maandag op de tafel van het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement. Zo heeft Belga vernomen bij Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij.

Naar aanleiding van getuigenissen in De Standaard over fysische en emotioneel geweld in katholieke instellingen in de periode 1950-1980 riep kinderpsychiater Peter Adriaenssens op tot een grondig onderzoek naar de omvang van de mishandelingen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen steunde dat voorstel en zei dat hij experts wilde bijeenbrengen om de kwestie te onderzoeken en vervolgens beleidsaanbevelingen te formuleren.

"Het is zeer goed dat de minister de ernst van het probleem inziet en het is ook zeer goed dat hij een expertencommissie bijeenroept. Maar dit is iets wat niet enkel in de beslotenheid van de regering moet behandeld worden. Dit moet geanalyseerd en besproken worden in het parlement, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Dit is een problematiek die iedereen raakt", zegt Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij.

Van Rouveroij wijst er ook op dat de beleidsaanbevelingen van de experts wellicht pas tegen het einde van de lopende legislatuur - of zelfs later - op tafel zullen liggen. "Een behandeling in het parlement biedt meer continuïteit. Als het parlement zich over de partijgrenzen heen over deze kwestie kan buigen, kan dit werk ook vlotter worden voortgezet in de volgende legislatuur", aldus van Rouveroij.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud