"Opleiding politie niet aangepast aan de realiteit"

De basisopleiding van de politie is niet aangepast aan de realiteit op straat, waardoor agenten onvoldoende voorbereid zijn op gewelddadige situaties. Dat blijkt uit een bevraging bij de Brusselse politiediensten, in het kader van een onderzoek van het Comité P naar geweld tegen het politiepersoneel.

Het Vast Comité van Toezicht op de Politiediensten voerde een onderzoek naar de problematiek van geweld tegen leden van de politiediensten in de Brusselse agglomeratie, omdat de laatste jaren de gevallen van agressie toenamen.

Het Comité P hield in april 2012 een schriftelijke bevraging bij 517 leden van de Brusselse politiediensten. Bijna 93 procent of 480 politiemannen verklaarden dat ze al het slachtoffer waren van geweld. In 55 procent van de gevallen ging het om verbale agressie of agressie met gebaren, maar 31 procent van de agenten stelden ook slachtoffer van fysiek geweld te zijn geweest.

De Brusselse politieambtenaren wijten het probleem onder meer aan de gebrekkige opleiding. "Op niveau van de politie worden de tekortkomingen in de basisopleiding inzake het beheer van conflictsituaties of gewelddadige situaties, de moeilijkheden om toegang te hebben tot de voortgezette opleidingen inzake stressbeheer en inzake geweldbeheersing, het feit dat de opleidingen niet afgestemd zijn op de werkelijkheid op straat aangehaald als redenen waarom het politiepersoneel onvoldoende voorbereid is op het beheer van gewelddadige situaties", schrijft het Comité P. in het onderzoeksrapport van begin februari. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud