Oproep Onkelinx: gevaarlijk teugels te vieren, waarschuwt Reynders

De begrotingsinspanning laten afnemen, is erg gevaarlijk want het dreigt de schuldgraad in gevaar te brengen en de intrest die België moet betalen om zich te financieren, te doen stijgen. Dat stelt MR-vicepremier Didier Reynders in een reactie op de oproep van zijn PS-collega Laurette Onkelinx om de begrotingskalender minder strikt te volgen, om zo ruimte te creëren voor werkgelegenheidsmaatregelen.

Hij herinnert eraan dat vorig jaar is gebleken dat van zodra de regering kan aantonen dat ze een begroting op tafel kon leggen, de rente is gedaald.

"Het is aanlokkelijk te geloven dat we over meer geld zullen beschikken als we onze engagementen niet nakomen. We zullen dan meer interesten moeten betalen, wat nadelig is voor de begroting. Dat geld kunnen we beter gebruiken voor de relance en werkgelegenheid", meent Reynders.

Hij merkt op dat België nu in het koppeloton zit van de meest solide landen, samen met Duitsland. "We dreigen dan in het tweede peloton terecht te komen met Spanje, Italië, enzovoort. En op dat vlak geldt hetzelfde als in het wielrennen. Wanneer je moet lossen, raak je nooit meer vooraan in de wedstrijd". (ANA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud