"Opsluiting kinderen in gesloten centra onvermijdelijk"

De opsluiting van kinderen in gesloten centra is soms onvermijdelijk wanneer hun ouders niet willen ingaan op een vrijwillig vertrek. De gezinnen moeten zelf hun verantwoordelijkheid opnemen wanneer ze worden uitgewezen. Zo reageert uittredend minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael op de vraag van een duizendtal Vlaamse en Waalse kinderen om niet langer leeftijdgenootjes op te sluiten.

De Sint gaf donderdagvoormiddag een duizendtal brieven en tekeningen van Vlaamse en Waalse leerlingen af op het kabinet. Met de werkjes wilden de kinderen vragen niet langer kinderen op te sluiten in gesloten centra. De actie is een initiatief van de Beweging voor Kinderen zonder Papieren, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Amnesty Vlaanderen, CIRE en Jesuit Refugee Service Belgium.

De minister herhaalt zijn gekende standpunt: "Het sluitstuk van een efficiënt terugkeerbeleid houdt in dat wie niet vrijwillig terugkeert, gedwongen gerepatrieerd wordt en daarvoor soms in een gesloten centrum moet worden geplaatst. De Belgische regering wil gezinnen niet opsplitsen. We proberen echter het verblijf zo humaan mogelijk te houden."

Bij het kabinet wordt benadrukt dat ze openstaan voor alternatieven. "Dat is echter niet evident want je moet de garantie hebben dat het terugkeerbeleid hard kan worden gemaakt", luidt het. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud