Opvangprobleem: Enkel op Europees niveau effectieve aanpak mogelijk

De problemen rond de toevlucht van asielzoekers en het gebrek aan opvangplaatsen kunnen enkel op Europees niveau effectief worden aangepakt. Dat heeft voormalig premier en huidig permanent voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy dinsdag gezegd in Terzake op Canvas.

Van Rompuy verwacht dat de problemen ook binnen tien jaar nog zullen bestaan. De "spectaculaire toename" van asielzoekers die België en andere Europese landen momenteel kennen, is volgens hem vooral te wijten aan geweldopflakkeringen in conflictgebieden. "En dat soort conflictgebieden zal blijven bestaan", denkt hij.

Ook de kloof tussen arm en rijk is volgens Van Rompuy zo groot dat de toevlucht zal blijven duren.

Over de situatie in ons land zei hij dat "de snelheid de opvangcapaciteit heeft overtroffen". Het aantal asielzoekers nam in ons land zo snel toe, dat het aanbod aan opvangplaatsen gewoon niet kon volgen, stelt de christendemocraat.

Enkel op Europees niveau is een effectieve aanpak van het hele probleem mogelijk, denkt hij. "We moeten zeker zien wat we op dit domein aan samenwerking in Europa kunnen opzetten", aldus nog Van Rompuy, die vreest dat lidstaten in deze problematiek graag zelf de touwtjes in handen willen houden. (KNS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud