Orde Vlaamse Balies vindt idee om advocaten te beboeten voor procesmisbruik "absurd"

"Advocaten beboeten omdat ze doen wat de wet hen toelaat, is absurd." Dat zegt Edgar Boydens, de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies, in een reactie op een voorstel van de voorzitter van het Antwerpse hof van beroep. In zijn jaarverslag stelde die voor om boetes mogelijk te maken voor advocaten die de procedures misbruiken door nodeloos in beroep te gaan.

Boydens wijst erop dat sanctioneren voor tergend en roekeloos beroep al mogelijk is. "Maar de magistraten maken er geen gebruik van en voorzitter Rozie verkiest blijkbaar niet de partij maar wel de advocaat te sanctioneren. Dit tast de onafhankelijkheid van de advocaat aan die een maatschappelijke rol in de rechtsstaat moet kunnen blijven vervullen", zegt hij. "Ze kunnen beter in eigen rangen kijken of ze de bestaande wetten niet meer en beter kunnen gebruiken."

Wel erkent Boydens dat een hoger beroep te snel mogelijk is, en dat de oplopende gerechtelijke achterstand een ernstig probleem vormt. Hij klaagt aan dat geschillen al vanaf 1.860 euro in aanmerking komen voor een hoger beroep. Die drempel is al twintig jaar niet meer aangepast, en mag voor de Orde van Vlaamse Balies opgetrokken worden naar 3.000 euro. "Het is echt hilarisch voor welk bedrag hoger beroep al mogelijk is." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud