Oud-wielrenner Germain Derycke staat zondag in de kijker in Bellegem

Oud-wielrenner Germain Derycke staat komende zondag in de kijker in Bellegem, waar hij begraven ligt. Het is dan precies 35 jaar geleden dat de West-Vlaming stierf. Het is dit jaar ook precies 60 jaar geleden dat Derycke de kasseiklassieker Parijs-Roubaix op zijn naam schreef.

Kortrijk wil hulde brengen aan Derycke met een herdenkingsplechtigheid op de Bellegemplaats. De Belg won niet alleen Parijs-Roubaix, maar stond ook twee keer op het podium van het WK. Eenmaal werd hij tweede na Fausto Coppi (1953) en hij werd een keer derde na wereldkampioen Stan Ockers en Jean-Pierre Schmitz (1955). Hij won onder meer ook de Ronde van Vlaanderen (1958), Luik-Bastenaken-Luik (1957), Milaan-San Remo (1955) en de Waalse Pijl (1953).

De organisatie is in handen van Les Amis de Paris-Roubaix, dat na de herdenking in stoet naar de begraafplaats van de held zal trekken.

Bellegem heeft een wielertraditie. In 2008 was Bellegem nog Dorp van de Ronde en op 28 maart vindt de 60ste Witte Donderdagprijs plaats met de Grote Prijs Germain Derycke. De organisatie zal de festiviteiten aanhouden tot 1 april, wanneer de Ronde van Vlaanderen opnieuw het West-Vlaamse dorp aandoet. (ANA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud