Advertentie

"Overgewicht is besmettelijk"

Wie dik is, omringt zich liever ook met dikke vrienden om zich zo beter in zijn vel te voelen. Tot dat besluit komen Leuvense en internationale onderzoekers, schrijft Het Nieuwsblad vrijdag.

"Om je goed in je vel te voelen, ga je jezelf vergelijken met de mensen om je heen", aldus Bert Van Landeghem van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. "Je gaat proberen er net zo uit te zien en maakt ook vaak dezelfde keuzes. Het principe werkt op het niveau van het onderbewustzijn, maar is bijzonder sterk."

Voor hun onderzoek worstelden Van Landeghem en zijn Engelse en Amerikaanse collega's zich door de persoonsgegevens van 27.000 mensen in 29 Europese landen. Ze bekeken onder andere gewicht en lengte.

"Onze conclusie is dat het gewicht van je vrienden en kennissen ook je idee over je eigen gewicht bepaalt. Een omgeving waarin nogal wat mensen met overgewicht rondlopen, kan leiden tot nog meer mensen met overgewicht. Want als het voor de groep oké is om dik te zijn, zal je ook sneller van jezelf aanvaarden dat je wat te veel kilo's meezeult."

Toch geldt die beweging vaak ook omgekeerd, beklemtoont Van Landeghem. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud