Overheid kent omvang schulden lokale besturen niet

De centrale overheden hebben slechts beperkte informatie over de financiën van de lokale besturen, omdat veel van hen er niet in slagen jaarlijks hun rekeningen over te maken. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) op een parlementaire vraag van zijn partijgenoot en Kamerlid Luk Van Biesen, schrijven De Standaard, De Tijd en Het Laatste Nieuws donderdag.

Concreet gaat het om de 10 provincies, 589 gemeenten, 589 OCMW's, 196 politiezones en 32 hulpzones. Uit het antwoord van de begrotingsminister blijkt dat in Vlaanderen 30 gemeenten (10 pct) hun gegevens voor 2008 nog niet overmaakten. Wel zou tegen april 98 procent (elektronisch) beschikbaar zijn. Bij de Vlaamse OCMW's is 75 procent in orde.

In Wallonië blijken slechts cijfers tot 2006 voorhanden, maar enkel in papieren versie. Binnenkort zouden de gegevens voor 2008 wel elektronisch beschikbaar zijn. De Waalse OCMW's maakten nog in geen enkele vorm informatie over.

In Brussel klinkt een gelijkaardig verhaal: gemeentelijke gegevens op papier tot 2006, binnenkort elektronische cijfers voor 2008. En ook de OCMW's leverden er al gegevens af tot 2006, steeds op papier.

In de kranten reageert Van Biesen alvast verbaasd. "Het beschikken over snelle en correcte informatie over de rekeningen van de lokale overheden is van belang voor het opstellen van de stabiliteitsprogramma's. Bovendien zijn die gegevens belangrijk om de totale overheidsschuld te berekenen." Hij roept de gewestelijke ministers van Begroting op de lokale overheden aan te sporen hun rekeningen zo snel mogelijk over te maken.

(KNS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud