Advertentie

Overlast door eikenprocessierups zeker nog tot eind september

De kans dat de eikenprocessierups hinder veroorzaakt bij contact met de mens, zal nog tot ongeveer eind september duren. Dat is later dan normaal, aangezien de rupsen dit jaar later verpoppen. Dat meldt de vzw Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO), die in Limburg de ontwikkelingen op de voet volgt.

De volgroeide rupsen beginnen normaal medio juni met verpoppen. Daardoor neemt de hinder voor de mens, zoals jeuk, rode ogen of irritatie van de luchtwegen, af. Toch blijft het contact met de harige beestjes zorgen voor ongemak, meestal tot eind augustus.

Aangezien de rupsen dit jaar echter later dan normaal verpoppen, zal de kans op irritatie bij menselijk contact nog zeker een maand langer duren. Vooral het contact met de nesten van de rupsen kan nog tot eind september erg onaangenaam zijn, stelt het LOGO. Vanaf oktober is de kans op overlast eerder gering.

Intussen kunnen mensen die nesten vinden of getroffen zijn door irritaties van de rupsen, best contact opnemen met hun gemeentebestuur. Van daar uit worden dan gespecialiseerde diensten ter plaatse gestuurd om de eikenprocessierupsen te bestrijden. Het LOGO stelt dat er bij lichte symptomen geen medicijnen nodig zijn. Als de klachten na 2 weken niet zijn verdwenen of er hevige jeuk optreedt, wordt aangeraden om bij de apotheker anti-jeukmiddelen aan te schaffen. In (eerder uitzonderlijk) geval van ademhalingsmoeilijkheden, dient onmiddellijk een huisarts geraadpleegd te worden. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud