Overleg Rehn-Vanackere over Belgische begroting afgelopen: 1,2 miljard bevroren

Het topoverleg tussen minister van Financiën Steven Vanackere en eurocommissaris Olli Rehn over de Belgische begroting is afgelopen. Veel commentaar valt niet te rapen. Wel staat intussen vast dat de federale regering 1,2 miljard euro aan uitgaven tijdelijk bevriest, in aanloop naar de begrotingscontrole van februari.

Vandaag raakte bekend dat de federale regering en de Europese Commissie al een hele tijd in discussie zijn over de Belgische begroting voor 2012. Volgens Europa volstaat die niet om het tekort onder de 3 procent-grens te krijgen, terwijl de regering mikt op 2,8 procent. In een brief vraagt bevoegd eurocommissaris Rehn extra besparingen of minstens een bevriezing van uitgaven ten belope van 1,2 tot 2 miljard euro.

Vanmiddag beslist het kernkabinet alvast om effectief ruim 1 miljard euro aan uitgaven tijdelijk vast te zetten. Over eventuele verdere maatregelen wilden de vicepremiers echter nog niets kwijt, al bevestigden ze wel dat die er - zeker in februari - zullen komen. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud