Paracommando's vervolgd voor wangedrag tijdens ontgroening

Twee paracommando's uit het Antwerpse Tielen zijn in oktober op non-actief gezet omdat ze jongere medesoldaten zwaar toegetakeld hadden. Dat schrijft De Morgen dinsdag. Tegen de soldaten loopt een strafrechtelijk én een intern onderzoek.

"De minister heeft een onderzoeksraad opgestart om de feiten onder de loep te nemen", zegt de woordvoerder van defensieminister Pieter De Crem (CD&V).

De twee para's gingen enkele maanden terug zwaar over de schreef toen ze hun jongere collega's systematisch pestten en sloegen na de diensturen. Door die extreme 'ontgroening' beslisten de slachtoffers om het leger te verlaten. De wanpraktijken kwamen aan het licht tijdens hun exitgesprek. De korpscommandant lichtte daarop het gerecht en zijn oversten in, wat uitmondde in twee afzonderlijke onderzoeken.

Bij het parket loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de para's voor slagen en verwondingen, binnen het leger startte de minister een onderzoeksraad op. De para's werden in oktober geschorst, mogen geen contact hebben met hun slachtoffers en ontvangen maar de helft van hun loon. De onderzoeksraad, een orgaan dat alleen bij hoge uitzondering wordt opgericht, zal hoogstwaarschijnlijk beslissen het tweetal de laan uit te sturen. (VRW)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud