Advertentie

Parket sluit samenwerkingsakkoord met Moldavië tegen rondtrekkende bendes

Het federaal parket heeft vandaag een samenwerkingsakkoord gesloten met Moldavië in de strijd tegen rondtrekkende daderbendes. Volgens federaal procureur Johan Delmulle hebben de overeenkomsten met Servië, Roemenië en Albanië hun nut al in grote mate bewezen.

Het parket heeft nu overeenkomsten met de vier belangrijkste landen in de strijd tegen tegen rondtrekkende daderbendes. In elk land wordt een referentiemagistraat aangeduid die nauw samenwerkt met ons land.

Volgens Delmulle gaat het allesbehalve om een formaliteit. "Onlangs wilden we een telefoontap organiseren in zowel België als Roemenië. Wel, die tap was sneller beklonken in het buitenland. Binnen de twee uur konden we toegang krijgen tot de geviseerde telefoonlijnen in Roemenië."

Een oproep tot samenwerking met een buitenlands parket waarmee geen akkoord bestaat is tegenwoordig een beetje zoals een fles met een briefje in de oceaan gooien, valt te horen bij het parket. "Nu hebben we directe aanspreekpunten in de vier oostbloklanden", zegt Delmulle. "Zo kunnen we in het buitenland ook bijvoorbeeld huizen in beslag laten nemen in plaats van voorwaardelijke celstraffen te laten uitspreken die toch niet uitgevoerd worden."

In het eerste semester van dit jaar werden in België 289 dossiers geopend naar rondtrekkende daderbendes. Het merendeel van de feiten heeft betrekking op inbraken, meestal in woningen, maar ook in bedrijven en handelszaken. "Deze feiten raken de burgers rechtstreeks in hun gevoel van veiligheid," zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom, "daarom is het belangrijk dat we hier efficiënt tegen optreden."

De Moldavische ambassadeur in België, Mihai Gribincea, ziet in de samenwerking een belangrijke stap in de toetreding van zijn land tot de Europese Unie. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud