Parket tekent beroep aan tegen vrijlating Belkacem

Het parket van Antwerpen heeft maandagmiddag beslist om officieel beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Antwerpse raadkamer om Fouad Belkacem vrij te laten onder voorwaarden. "We achten het recidivegevaar in het geval van de heer Belkacem te hoog", zegt parketwoordvoerder Ken Witpas. Belkacem zal nu binnen de 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling moeten verschijnen, waar het beroep behandeld wordt.

Eerder op de dag had de raadkamer geoordeeld dat de woordvoerder van Sharia4Belgium kon vrijkomen onder voorwaarden. Hij zou onder meer een internetverbod krijgen en geen contact mogen hebben met de media. De advocaten van Belkacem hadden eerder al om die detentievervangende maatregelen gevraagd.

Belkacem zit momenteel in de cel nadat hij in juni was aangehouden voor het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen niet-moslims. Hij zou opruiende taal hebben gebruikt in een videoboodschap naar aanleiding van een nikabincident in Sint-Jans-Molenbeek.

De kans dat Belkacem binnenkort ook echt vrijkomt, lijkt echter klein. Minister van Justitie Annemie Turtelboom verklaarde na zijn aanhouding in juni dat Belkacem los van deze zaak sowieso nog een celstraf van zes maanden wacht omwille van een eerdere veroordeling. Na overleg tussen het kabinet van de minister en het parket werd beslist dat de woordvoerder van Sharia4Belgium die ook effectief zal moeten uitzitten. "Die straf hangt hem inderdaad nog steeds boven het hoofd", bevestigt Witpas. (COR 360)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud