Parlement keurt strengere nationaliteitswetgeving goed

De plenaire Kamer heeft donderdag de strengere criteria goedgekeurd om de Belgische nationaliteit te krijgen. Het wetsvoorstel kreeg 102 stemmen voor, veertien tegen en er waren dertien onthoudingen.

De bespreking van de wettekst vond woensdag reeds plaats. Bij de stemming donderdag drukten enkel Ecolo-Groen en FDF op de neen-knop. Vlaams Belang, Theo Francken (N-VA), Rachid Madrane en Julie Fernandez Fernandez (PS) en MLD onthielden zich, terwijl de meerderheidspartijen en N-VA voor het overige voor stemden.

Francken onthield zich omdat de taalvereiste in het voorstel nog strenger mocht, omdat de gronden om de nationaliteit wegens strafbare feiten af te nemen breder mochten en omdat er geen cascadeverbod inzit. Zo'n verbod zou inhouden dat een vreemdeling die Belg is geworden door een huwelijk, na een scheiding niet opnieuw andere vreemdelingen de Belgische nationaliteit kan doen krijgen door te hertrouwen.

Madrane en Fernandez Fernandez vinden dan weer dat het aantal dagen (468) dat iemand in vijf jaar tijd moet hebben gewerkt om de economische integratie te kunnen bewijzen, te streng is. Ze menen dat geen rekening wordt gehouden met mensen met precaire jobs of deeltijdse arbeid, waardoor vrouwen en jongeren uit de boot dreigen te vallen. (JDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud