Partijen kiezen minder voor babes

Er stonden bij de Vlaamse verkiezingen veel minder jonge vrouwen op verkiesbare plaatsen dan vijf jaar geleden. En toch is het aantal vrouwen in het Vlaams Parlement gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA), schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Bij de Vlaamse verkiezingen van 2004 werd zeventien procent van de verkiesbare plaatsen bij de vrouwen toegekend aan kandidates van dertig jaar of jonger. Zestig procent was veertig of jonger, bijna drie keer zoveel als bij de mannen.

Bij de verkiezingen in juni 2009 is het percentage vrouwen tot dertig jaar op een verkiesbare plaats gehalveerd. Vrouwen in hogere leeftijdscategorieën komen makkelijker aan de bak. Omgekeerd krijgen opnieuw meer jongere mannen een kans van hun partij.

Vrouwen tot veertig jaar maken nog altijd de helft uit van de verkozen kandidates, maar het aantal oudere vrouwelijke politici stijgt geleidelijk aan. "Dat vrouwen in hogere leeftijdscategorieën in 2009 meer verkiesbare plaatsen innemen, kan erop wijzen dat vrouwen hun carrière in de politiek bestendigen", zeggen de onderzoekers.

Het percentage vrouwen op verkiesbare plaatsen op de verkiezingslijsten steeg in 2009 lichtjes tot 37,3 procent. En dat terwijl er volgens de quotaregeling evenveel mannen als vrouwen op de verkiezingslijsten moeten staan. Nochtans werden op 7 juni 51 vrouwen verkozen in het Vlaams Parlement, tegenover 73 mannen, een flinke verbetering tegenover de verkiezingen van 2004 - vooral dankzij het gestegen aantal vrouwelijke lijsttrekkers.

"Ook al is het aantal verkozen vrouwen toegenomen, van een echte pariteit is geen sprake", besluiten de onderzoekers. (GEJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud