Parweiz Sangari: uitwijzing gepland op maandag, advocate naar Europees Hof

De 20-jarige Afghaan Parweiz Sangari zal dan toch al maandagochtend op een vliegtuig richting zijn thuisland Afghanistan worden gezet. Dat zegt zijn advocate Kati Verstrepen, die wel nog in allerijl naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt. Verstrepen verwacht nog dit weekend een uitspraak.

Nadat een beroepsprocedure om een nieuwe asielaanvraag te behandelen donderdag nog een negatief oordeel kreeg van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, stond officieel niets een uitwijzing nog in de weg. De dienst Vreemdelingenzaken zou echter nog een regularisatieaanvraag, die nochtans niet opschortend werkt, bekijken vooraleer een nieuwe datum te plannen.

"Die beslissing is er nu, al heeft men mij er de inhoud nog niet van meegedeeld", zegt meester Verstrepen. "Maar aangezien men vervolgens een nieuwe datum voor repatriƫring heeft gepland, wijst alles erop dat ook deze aanvraag het niet gehaald heeft."

Verstrepen trekt vrijdagavond nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, omdat ze vindt dat de rechten van Parweiz geschonden zijn door het niet behandelen van de nieuwe asielaanvraag. "Men heeft me daar alvast beloofd nog voor maandag tot een uitspraak te komen", zegt Verstrepen.

Parweiz Sangari verblijft al vier jaar in ons land en zou erg goed geĆÆntegreerd zijn. Hij vluchtte weg uit Afghanistan nadat zijn vader vermoord zou zijn bij een afrekening. Een gezin uit Boechout wil Parweiz nu graag adopteren. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud