Pas in september duidelijkheid van Europa over Oosterweeldossier

Vlaams minister-president Kris Peeters zit in september samen met Europees commissaris voor de Interne Markt Michel Barnier en hoopt dan duidelijkheid te krijgen over het Oosterweeldossier. Dat zei hij vandaag in De Ochtend op Radio 1. Uit het antwoord van Barnier op een vraag van europarlementslid Philippe de Backer (Open Vld) kan volgens De Tijd nochtans worden geconcludeerd dat Europa geen beslissing hoeft te nemen.

De Vlaamse regering mag zich niet verbergen achter het zogenaamd uitblijven van een Europese beslissing in het Oosterweeldossier. Dat blijkt volgens De Tijd uit het antwoord dat Philippe de Backer kreeg van de eurocommissaris. De Europese Commissie "hoeft geen formele beslissing te nemen over de aanbesteding van het Oosterweelproject", schrijft Barnier.

Het dossier draait rond het contract dat de Vlaamse regering in 2009 sloot met het consortium Noriant voor de aanleg van de Oosterweelverbinding. Een jaar later zag de Vlaamse regering af van een deel van het traject, onder meer de Lange Wapperbrug, maar de aanbesteding bleef bij Noriant. Vraag is of er nu een nieuwe aanbesteding moet gebeuren en welke schadevergoedingen daarbij geriskeerd worden.

Peeters verwijst voor een reactie naar zijn interview met Radio 1. "Er zijn al een aantal technische vergaderingen met experts geweest en in september zijn er nog een aantal vergaderingen. Dan zit ik ook zelf samen met de commissaris", zei hij daar. "Wij doen ook alles om ervoor te zorgen dat we de ondernemersgroep Noriant zeker een stuk van de werken kunnen geven. Om zeker te zijn dat we daarop achteraf van Europa geen commentaar krijgen, hebben we dat ook aangemeld. Wij doen er alles aan om dat op Europees niveau klaar te krijgen. Ik hoop dat we in september duidelijkheid krijgen van de commissaris. De Vlaamse regering zal dan haar verantwoordelijkheid nemen." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud