Paus creëert Belg Julien Ries en 21 anderen tot kardinaal

Paus Benedictus XVI heeft tijdens een ceremonie, de zogenoemde consistorie, in de Sint-Pietersbasiliek 22 nieuwe kardinalen gecreëerd, onder wie de 91-jarige Belg Julien Ries.

Achttien van de nieuwe kardinalen zijn jonger dan tachtig jaar en zullen mogen deelnemen aan het conclaaf dat een nieuwe paus verkiest. Het gaat om de kardinalen uit India, Hongkong, Brazilië, de VS, Canada, Tsjechië, Nederland, Spanje, Italië en Duitsland. Dat brengt het aantal leden van het kiescollege op 125. Ongeveer de helft van de leden (63) is benoemd door de huidige paus.

Onder de nieuwe kardinalen bevinden zich volgens Kerknet enkele verrassende namen. Zo is er onder meer de kardinaalscreatie van aartsbisschop Rainer Maria Woelki van Berlijn, die met zijn 54 jaar de jongste kardinaal is.

Ook de creatie van de 91-jarige Julien Ries springt in het oog. Zijn kardinaalscreatie is een blijk van waardering van de paus voor het indrukwekkende oeuvre van de Belgische theoloog en antropoloog.

Ries is afkomstig uit Fouches, nabij Aarlen. In 1945 werd hij tot priester gewijd. Tot zijn emeritaat in 1991 doceerde hij geschiedenis van de godsdienst aan de Katholieke Universiteit van Leuven en Louvain-la-Neuve. De priester, theoloog en antropoloog is ereprelaat van de paus en kreeg vorig jaar ook een eredoctoraat van de katholieke universiteit van Milaan. (ALBERTO PIZZOLI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud