Peeters: "Bij nieuwe bevoegdheden horen ook extra middelen of fiscale autonomie"

Bevoegdheden overhevelen naar de deelstaten zonder bijkomende middelen of fiscale autonomie is uit den boze. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters dinsdag verklaard na afloop van zijn onderhoud met informateur Bart De Wever. "Dat is ook voor Vlaanderen niet draagbaar", zei de Vlaamse regeringsleider.

Peeters mocht dinsdag als eerste minister-president langs bij informateur De Wever. De twee hadden het zowel over de staatshervorming als een reeks sociaal-economische dossiers. "Ik heb geen breekpunten op tafel gelegd, maar wel duidelijk de krijtlijnen voor de Vlaamse regering op scherp gesteld", verklaarde Peeters na afloop.

De Vlaamse minister-president herhaalde dat een overheveling van bevoegdheden ook gepaard moet gaan met de overheveling van extra middelen of fiscale autonomie. Dat niet doen, is ook voor Vlaanderen niet haalbaar, luidde het. Over de zogenaamde usurperende bevoegdheden, competenties die eigenlijk door de deelstaten moeten worden uitgeoefend maar die de federale overheid nu voor zijn rekening neemt, was Peeters genuanceerder. Daar kan de geldkraan wel - al dan niet gedeeltelijk - worden dichtgedraaid.

Wat de staatshervorming betreft is de Octopusnota voor de Vlaamse regering het alfa en omega. Daarin zitten de vijf resoluties van het Vlaams parlement vervat, met onder meer de overheveling van het arbeidsmarktbeleid, delen van de gezondheidszorg en de vraag naar fiscale autonomie. Peeters benadrukte dat over de pensioenen of uitkeringen helemaal niets in staat. "Wij willen geen splitsing van België en willen de solidariteit met Wallonië behouden", klonk het. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud