Peeters pleit voor uitstel vernieuwd Europees landbouwbeleid

Vlaams minister-president Kris Peeters wil de inwerkingtreding van het vernieuwd Europees landbouwbeleid met een jaar uitstellen tot 1 januari 2015. Dat heeft zijn kabinet aan Belga laten weten. Volgens Peeters zijn de discussies nog lang niet afgerond, terwijl er ook nog geen zicht is op de volgende meerjarenbegroting van de EU. Uitstel zou bovendien ook de landbouwers tijd geven zich aan te passen, aldus de minister-president.

Volgens Peeters is er te weinig tijd om het nieuwe landbouwbeleid volgend jaar al te laten ingaan. Hij onderstreept dat de discussie niet los kan gezien worden van de meerjarenbegroting, die nog lang niet rond is.

Bovendien woedt ook het debat over de hervormingen nog volop, aldus Peeters. Vlaanderen heeft immers, net als andere lidstaten, nog heel wat bedenkingen bij wat momenteel op tafel ligt. Zo wijst hij onder meer op de verschillende eisen op vlak van dierenwelzijn en kwaliteit voor eigen dan wel geïmporteerd voedsel, op de volgens hem nog te rigide voorstellen rond vergroening en het ontoereikende antwoord op de schommelende prijzen van landbouwproducten.

"Een one-size-fits-alle aanpak werkt niet. De Finse landbouw is de Griekse niet en de Vlaamse verschilt erg van de Poolse", aldus Peeters. "De maatregelen moeten daarom nog verder afgestemd worden op het klimaat en het soort landbouw in elke lidstaat. Ik zal niet aanvaarden dat Europa de Vlaamse landbouw aan haar lot overlaat."

Een jaar uitstel zal volgens Peeters toelaten de onderhandelingen op een grondige manier af te ronden. (NICOLAS MAETERLINCK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud