Peeters roept op tot respect tussen meerderheidspartijen

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft de meerderheidspartijen opgeroepen om "met respect met elkaar om te gaan". Hij deed die oproep na een nieuwe aanvaring tussen regeringspartners sp.a en N-VA afgelopen weekend. De oppositie nam geen genoegen met het antwoord van Peeters.

Het afgelopen weekend kwam het tot een nieuwe rel tussen de Vlaamse meerderheidspartners N-VA en sp.a. In een interview in De Tijd zei sp.a-voorzitter Bruno Tobback dat de N-VA de Vlaamse regering "saboteerde". Die kritiek schoot N-VA-voorzitter Bart De Wever in het verkeerde keelgat. Hij slingerde meteen een verwijt terug en noemde de houding van de sp.a in de regering "deloyaal".

Minister-president Peeters wilde zich aanvankelijk niet in de kwestie mengen, maar werd in het Vlaams Parlement toch met de uitspraken van Tobback en De Wever geconfronteerd. Peeters wees erop dat de uitspraken gedaan zijn door partijvoorzitters, dat die geen deel uitmaken van de regering en dat er zoiets bestaat als de "vrijheid van spreken". Tegelijk riep Peeters wel op tot "respect voor het regeerakkoord, zeker van degenen die het meegeschreven hebben" en tot "respect tussen de meerderheidspartijen".

De oppositie nam geen genoegen met die uitleg. "Het is oorlog in uw regering. U kan zich er niet zo makkelijk van af maken. U kan toch niet meer ontkennen dat er een ernstig probleem is in de meerderheid?", aldus Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem. De fractieleiders van Open Vld, Groen en LDD sloten zich aan bij die kritiek. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud