Persoonlijk assistentiebudget sneller toegekend aan mensen met hersentumor

Het persoonlijk assisentiebudget (PAB) voor personen met een handicap kan voortaan makkelijker gecombineerd worden met andere zorgvormen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft daarover een besluit laten goedkeuren op de Vlaamse ministerraad. Daarnaast zullen mensen met een hersentumor sneller een PAB kunnen krijgen.

Met een PAB kan een persoon met een handicap zelf in zijn thuisomgeving de zorg organiseren die hij of zij nodig heeft. Ouders van schoolgaande kinderen met een handicap die zo'n PAB krijgen, kunnen dat nu ook combineren met de orthopedagogische, psychosociale en paramedische ondersteuning van een semi-internaat.

Minister Vandeurzen kadert het besluit in de vernieuwingsstrategie van de Vlaamse regering. "Met het perspectiefplan 2020 willen we de keuzevrijheid voor mensen met een handicap uitbreiden. Zo kunnen ze in de toekomst meer en meer zelf hun leven organiseren en kiezen welke ondersteuning de meest gepaste is".

Het PAB-budget wordt bij zo'n combinatie wel in verhouding verminderd. Dat is overigens ook zo voor andere combinaties van het PAB met andere gesubsidieerde zorg. Er is wel een overgangsperiode van twee jaar voorzien.

De spoedprocedure voor PAB's, waarbij dat budget binnen de maand wordt toegekend aan mensen die snel aftakelen, wordt uitgebreid. Die bestaat nu voor mensen met ALS, maar zal ook gelden voor personen met een hersentumor. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud