Peumans N-VA vraagt Walen zich niet te moeien met Vlaamse winkelvergunningen

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans wil niet dat Waalse ministers of hun administratie zich moeien met de vergunningen voor nieuwe shoppingcentra op Vlaams grondgebied. Dat zei hij woensdag op TV Limburg. Hij toonde zich ook geen voorstander van een deklassering van de oude mijngebouwen in Beringen.

Peumans herhaalde op de Limburgse regionale zender TVL zuhb pleidooi voor verdere toenadering tussen Vlamingen en Walen, al was hij ook kritisch ten opzichte van de onderlinge bevoegdheidsverdeling.

Als voorbeeld haalde Peumans de socio-economische vergunning aan voor een grootschalig winkelcomplex in Beringen, die werd afgewezen door een interministeriële werkgroep, waarin ook 2 vertegenwoordigers van Waalse ministers zetelden. "Iedereen moet zijn eigen zaken regelen", aldus Peumans. "We moeten elkaars territorium respecteren. Als Vlaanderen een nieuw shoppingcenter wil, moeten de Walen zich daar niet mee bemoeien. Andersom ook niet trouwens. Dit lijkt me een mooi voorbeeld van een bevoegdheid die integraal naar de gewesten moet overgedragen worden."

Peumans zei ook dat het geen goed idee is om in het kader van dit dossier, de voormalige mijngebouwen in Beringen te slopen. Het voorstel van deklassering als waardevol erfgoed, ligt opnieuw op tafel, omdat met het uitgespaarde geld voor dure renovatiewerken, een andere invulling van het mijnterrein, zoals winkels en recreatieprojecten, kan gefinancierd worden. "Als ik zie wat voor prachtige projecten men in Genk en Eisden in de vernieuwde mijngebouwen heeft gerealiseerd, zou een deklassering zonde zijn."

(VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud