Plan om beroep verpleegkundige weer aantrekkelijk te maken

De minister van Sociale Zaken, Laurette Onkelinx (PS), werkt aan een plan om verpleegkunde, zowel het beroep als de opleiding, weer aantrekkelijk te maken. Onkelinx overlegt met de sector via de Nationale Raad voor Verpleegkunde (NRV). Met een budget van 200 miljoen euro moet het meerjarenplan te financieren zijn, meent Onkelinx vrijdag in De Standaard en La Dernière Heure.

De sector zit in een vicieuze cirkel met de hoge werkdruk, de hoge uitstroom en de geringe instroom als mekaar versterkende factoren. Het prille plan doet een beetje denken aan het grote Kankerplan dat Onkelinx in maart lanceerde, oordeelt De Standaard.

In haar voorstel schuift Onkelinx vier assen naar voor: een vermindering van de werklast en stress, de kwalificaties, de verloning en de sociale erkenning en betrokkenheid in de beslissingsprocessen.

Het eerste punt voor werklast en stress is "de integrale toepassing van het sociaal akkoord 2005-2010". Dat sociaal akkoord, met allerhande toeslagen en premies, is volop in uitvoering. Ook het Project 600 is niet helemaal nieuw. Dat project biedt lagergeschoolden uit de zorgsector, zoals verzorgend personeel, de kans een opleiding verpleegkunde te volgen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud