Advertentie

Planckendael verwelkomt babyzebra

In Planckendael heeft de groep grévyzebra's van het dierenpark er sinds zondag een nieuwe telg bij. Dat meldt de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) vandaag. Het veulentje is een merrie en luistert naar de naam Okoth, wat zoveel betekent als "geboren in de storm". De grévyzebra is de enige zebrasoort die officieel als bedreigde diersoort beschouwd wordt.

De zebrakudde van Planckendael werd onlangs nog uitgebreid met twee jonge merries, maar het is de 21 jaar oude Fanny die voor het eerst in acht jaar opnieuw een jong ter wereld bracht. Planckendael telt nu acht grévyzebra's, voornamelijk merries. Moeder en jong zijn vanaf donderdag buiten te zien voor de bezoekers.

Grévyzebra's komen nog in het wild voor in Zuid-Ethiopië en Noord-Kenia, waar er in totaal nog 2.500 exemplaren rondlopen. In dertig jaar tijd is hun aantal met tachtig procent afgenomen. Planckendael neemt deel aan een kweekprogramma en steunt het Marwell Wildlife conservatieproject in Kenia. Met behulp van speciale halsbandzenders worden gegevens verzameld over de verplaatsingen en het territorium van de zebra's om zo een beheers- en conservatieplan op te stellen en de soort te behoeden voor uitsterven.

Elke zebra heeft een uniek streepjespatroon op het achterwerk, vergelijkbaar met de menselijke vingerafdruk. Ze vormen meestal kleine, gesloten groepen. Grévyzebra's zijn niet alleen de grootste zebrasoort, ze verschillen ook van andere soorten in hun gedrag: groepen merries en hun jonge nakomelingen trekken doorgaans door de territoria van dominante hengsten. Niet dominante hengsten vormen dan weer 'vrijgezellengroepen'. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud