Politie: ACV en NSPV keuren voorakkoord goed onder voorbehoud

Vakbonden NSPV en ACV Openbare Diensten verwerpen het voorakkoord over de problemen bij de politie, dat vorige woensdag bereikt werd, niet. Ze eisen wel verduidelijkingen en garanties. Dat blijkt na raadpleging van hun respectievelijke achterban. Het ACOD had het voorakkoord vorige vrijdag verworpen.

Het NSPV splitst de onderhandelingen op in twee luiken: één omtrent veiligheid, één omtrent de eisenbundel 2009-2010. "Voor veiligheid wachten we tot 22 maart", zei NSPV-voorzitter Philip Van Hamme. "We zullen zien of de regering de nodige centen vindt bij het begrotingsconclaaf. Als die er zijn, heb ik een mandaat voor een akkoord."

Voor de eisenbundel 2009-2010 moeten er nog bepaalde zaken uitgeklaard worden. "We spreken er ons voorlopig nog niet over uit." Een pijnpunt is onder meer het tuchtstatuut.

In dat licht sluit Van Hamme geen acties uit tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie vanaf juli. Als er geen middelen worden gevonden voor de veiligheidsproblemen volgen mogelijk al acties tijdens de Europese top van 25 maart.

ACV-secretaris Stijn Kwanten zei dan weer dat zijn achterban akkoord ging, maar "onder voorbehoud van verduidelijkingen". Zo moeten een aantal punten, zoals de overdracht van overuren, uitgeklaard worden. Over andere punten wil zijn achterban een "veel concretere uitleg".

De ACOD-achterban had vrijdag het akkoord verworpen. Secretaris Mil Luyten zei dat overleg met andere vakbonden wordt afgewacht. Als het ACOD geen steun zou vinden, is het de bedoeling om andere beroepscategorieën, met name de brandweer, te betrekken. "Ook daar zijn er heel wat problemen." (VKB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud