Politiek verzet tegen Dexia-leningen voor Israëlische nederzettingen

N-VA, sp.a en Groen! willen dat de Vlaamse regering aan Dexia vraagt om haar Israëlische dochter Dexia Bank Israël geen leningen meer te laten toestaan voor Israëlische investeringen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat bleek woensdag in het Vlaams parlement.

De Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever worden door de Conventie van Genève en de VN-resoluties als illegaal beschouwd. Volgens N-VA'er Geert Bourgeois kan het dan ook niet dat Dexia, waarvan de Vlaamse overheid nu aandeelhouder is, die kolonies helpt financieren. Groen! en sp.a delen dezelfde mening, zeiden Jan Roegiers (sp.a) en Eloi Glorieux (Groen! ).

Bourgeois vroeg minister-president Kris Peeters naar de houding van de Vlaamse regering. De minister-president zei dat hij informatie bij Dexia had ingewonnen. De bank zegt zonder onderscheid aan Israëlische of "Arabische" gemeenten kredieten toe te kennen. "De leningen aan de door de heer Bourgeois aangehaalde nederzettingen worden enkel aan in Israël gelegen gemeenten verstrekt", zei Peeters.

Patrick Lachaert (Open Vld), die in de raad van bestuur van Dexia zit, zegt dat die raad van bestuur al lang het standpunt ingenomen heeft dat er geen leningen meer worden toegestaan aan die niet-legale nederzettingen. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud