Politiezone Pajottenland vraagt financiële steun aan minister Turtelboom

De dotaties voor politiezones, vastgelegd in de "KUL-normen", zullen herbekeken worden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) herhaald naar aanleiding van een bezoek maandagnamiddag aan de landelijke politiezone Pajottenland, die financieel het hoofd boven water houdt. In afwachting vraagt de zone projectmatige steun.

De politiezone Pajottenland, die bestaat uit 6 landelijke gemeenten, dreigt volgens korpschef Marc Hellinckx failliet te gaan. "Wij hebben sinds de politiehervorming zware inspanningen gedaan. Maar om de continue werking te garanderen hebben we meer geld nodig. Zo moeten de oude kantoorgebouwen dringend vernieuwd worden voor een optimale werking", aldus Hellinckx.

Sinds de politiehervorming, ondertussen ruim 10 jaar geleden, zijn sommige politiezones intussen uitgebreid, maar is de dotatie gelijk gebleven. Om de financiering van de politiezones - zowel federaal als lokaal - te hervormen is er een aanbesteding uitgeschreven voor een wetenschappelijk onderzoek. "Tegen maart hopen we te kunnen beslissen welke universiteit het onderzoek zal voeren", gaf Margaux Donckier, woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom aan. De studie moet eind 2010 afgerond zijn en moet meer aansluiten bij de reële noden van de zones.

Marc Hellinckx hoopt echter dat de minister niet wacht op de uitkomst van die studie en vroeg haar of er projectmatig financiële steun gegeven kan worden. "In afwachting behelpen we ons door samenwerkingsakkoorden met andere zones. Zo richten we voor slachtofferbejegening een beurtsysteem in met drie zones en delen we een ICT-beheerder", aldus de korspchef.

Minister Turtelboom bezoekt geregeld politiezones om voeling te krijgen met het terrein.

(VEK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud