Politiezone Zuid vraagt alternatief voor gevangenisbewaking tijdens cipiersstakingen

De stakingen in de gevangenissen hebben gevolgen voor de veiligheid in de gevangenissen, maar ook voor de burgers in de gemeenten waar de gevangenissen zich bevinden. Het is immers de politie van die gemeenten die moet inspringen voor de stakende cipiers. Daarvoor waarschuwde het politiecollege en de korpsleiding van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst).

De agenten die in de gevangenis van Sint-Gillis de cipiers vervangen, zijn ook de agenten die normaal gezien instaan voor de veiligheid in de wijken. Hun afwezigheid heeft een impact op de dagelijkse strijd tegen de criminaliteit, aldus het politiecollege en de korpsleiding.

Al twee keer zijn zo'n 40 agenten die vrijaf hadden, opgeroepen om cipiers te vervangen. Tijdens zo'n staking zijn, gemiddeld, 70 agenten nodig die niet de nodige achtergrond hebben en slecht worden onthaald door de gedetineerden. Als de stakingen enkele dagen duren, stijgt de druk, met meer kans op een rebellie tegen de politieagenten.

Voor de correctionele rechtbank moeten eind november twee agenten zich verantwoorden voor slagen en verwondingen aan gedetineerden. Het incident deed zich voor tijdens een staking in 2009 in de gevangenis van Vorst. Het politiecollege en de korpsleiding herinneren eraan dat ze al verschillende keren de federale autoriteiten gevraagd hebben om een alternatief te vinden voor de systematische inzet van politieagenten. (VIRGINIE LEFOUR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud