"Positieve energie" moet Groen! aan overwinning helpen

"Maak 13 positief", dat is wat Groen! op 13 juni aan de kiezer gaat vragen. De partij gaat daarmee in tegen de "partijpolitieke spelletjes en het cynisme in de politiek". Ze willen inzetten op duurzame economie en de strijd tegen de armoede, maar ook de staatshervorming gaan de groenen dit keer niet uit de weg. "Al tijdens de formatie zal gezocht moeten worden naar een communautair akkoord", benadrukte partijvoorzitter Wouter Van Besien.

Groen! zijn voorstander van een grondige staatshervorming, maar dat kan enkel via integriteit en dialoog. Concreet willen de groenen de financieringswet hertimmeren en streven naar homogene bevoegdheidspakketten. Dat kan in bepaalde gevallen ook een versterking van het federale niveau betekenen. Voorts gaan ze voor een federale kieskring, de afschaffing van de Senaat en een splitsing van de kieskring en het gerechtelijk arrondissement BHV.

Maar de partij zet natuurlijk ook in op een duurzame economie. Een vergroening kan immers honderdduizend jobs opleveren, maken de groenen zich sterk. Het afromen van de "nucleaire woekerwinsten" van Electrabel kan daarbij voor heel wat investeringsmiddelen zorgen. Toch zijn de groenen tevreden dat het uitstel van de kernuitstap uiteindelijk niet door het parlement raakte. Komt dat uitstel bij de formatie opnieuw op tafel, dan "vermoedt" Van Besien dat zijn partij niet in de regering stapt. Maar een breekpunt is het niet.

Tot slot wil Groen! ook de strijd tegen de armoede aangaan, met een "berekend en betaalbaar voorstel" om de laagste uitkeringen op te trekken. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud