Preformateur: "Gemeenschappen niet nodig in Brussel" (Demotte)

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) - die ook regeringsleider is van de Franse gemeenschap - laat zaterdag in De Standaard verstaan dat het Brussels gewest voor hem "alles kan organiseren", ook gemeenschapsbevoegdheden zoals Onderwijs. Gevraagd of de gemeenschappen dan nog een rol hebben in Brussel, antwoordt de partijgenoot van preformateur Elio Di Rupo dat hij "persoonlijk (zou) denken dat een gewest genoeg is".

De zeven partijen die onderhandelen over de staatshervorming, buigen zich sinds enkele dagen over de Gordiaanse knopen BHV en Brussel. Zo zaten de onderhandelaars vrijdagavond nog samen, op een vergadering waar de sfeer volgens bronnen weer "wat beter" was. Daarbij zouden verschillende voorstellen (opnieuw) op tafel gelegen hebben.

Hoewel Demotte binnen de PS-delegatie naar eigen zeggen "tot de tweede lijn behoort", waagt ook hij zich zaterdag toch aan enkele uitspraken over een mogelijke toekomst voor Brussel. Een gezamenlijk beheer door de twee grote gemeenschappen - zoals N-VA voorstelde - kan voor hem alvast niet: "ça ne passera pas, jamais".

Bovendien lijken die gemeenschappen voor Demotte hoe dan ook niet echt nodig in Brussel. "Ik zou persoonlijk denken dat een gewest genoeg is", stelt hij. "Het gewest kan alles organiseren, ook het onderwijs." Wel kan de gemeenschap "de coördinerende brug zijn die soms nodig is tussen de gewesten, maar dat is nog theoretisch", aldus Demotte.

Ter gelegenheid van de Waalse feesten liet Demotte dinsdag al verstaan dat nieuwe bevoegdheden volgens hem best naar de gewesten zouden gaan. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud