Preformateur: Groen! aanvaardt voorstel Di Rupo en roept anderen op zelfde te doen

Voor de Vlaamse groenen is het compromisvoorstel dat preformateur Elio Di Rupo zaterdagavond op tafel heeft gelegd over BHV en Brussel aanvaardbaar. Dat heeft Groen!-voorzitter Wouter Van Besien zondagmiddag gezegd op het zomerweekend van zijn partij in Nieuwpoort. Hij had het over een voorstel dat rekening houdt met de belangrijkste vragen van de partijen die rond de tafel zitten.

"Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen. Het is aan de zes andere partijen om dat ook te doen. Laat ons de Rubicon oversteken (...) Niemand in Vlaanderen zit te wachten op verrotting", verklaarde Van Besien.

Preformateur Elio Di Rupo en de zeven partijen die met hem rond de tafel zitten, zijn er zaterdag weer niet in geslaagd om het eens te raken over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de hervorming en financiering van Brussel. Na ongeveer tien uur vergaderen, gingen de onderhandelaars vannacht om 3.30 uur zonder akkoord uit elkaar.

Nu de onderhandelingen in een impasse zitten, wacht Di Rupo op een signaal "van ene of andere partij". Groen! wil alvast ingaan op die vraag. Van Besien liet zondagmiddag weten dat het compromisvoorstel van de preformateur voor hem aanvaardbaar is en riep onder luid applaus van de zaal de andere partijen op ook hun verantwoordelijkheid op te nemen. Ook al viel de naam van de N-VA op geen enkel moment, was het vooral een impliciete oproep aan de partij van Bart De Wever. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud