Presidentsverkiezingen Rwanda: EU verontrust door pre-electorale incidenten

EU-topdiplomate Catherine Ashton feliciteert de Rwandese autoriteiten woensdag voor de "rustige sfeer" waarin de presidentsverkiezingen maandag konden plaatsvinden en de hoge opkomst bij de stembusgang. Toch drukt ze meteen ook haar bezorgdheid uit over de "serieuze incidenten die de pre-electorale periode ontsierden" en ziet ze nog heel wat ruimte voor verbetering.

"Deze verkiezingen vormen een belangrijke stap in het Rwandese proces naar een pluralistische democratie en ontwikkeling", stelt Ashton. "Na campagnes van de vier kandidaten boden de verkiezingen miljoenen Rwandese mannen en vrouwen de kans om vrijelijk hun stem uit te brengen."

Tegelijk wijst de hoge vertegenwoordiger er wel op dat op vlak van fundamentele vrijheden en gelijke toegang tot de media nog heel wat werk op de plank ligt. "De EU is nog steeds bezorgd over de serieuze incidenten die de pre-electorale periode ontsierden en dringt er bij de Rwandese autoriteiten op aan te verzekeren dat de onderzoeken en gerechtelijke procedures zo snel mogelijk en in volle transparantie kunnen plaatsvinden", verduidelijkt ze.

De EU stuurde een team waarnemers op pad tijdens de verkiezingen van 9 augustus en bood financiële steun aan zowel de nationale kiescommissie als het middenveld. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud