Priester Daensfonds niet te spreken over Aalsterse 'SS-carnavalisten' voor Daensmonument

Een propagandafoto van de Aalsterse carnavalsgroep Eftepie, waarbij carnavalisten in SS-uniformen voor het Priester Daensmonument op het Werfplein staan om "het overdreven aanbrengen van Vlaams nationalistische symbolen" te hekelen en een vermeende deportatie van Franstaligen aan te kondigen, schiet bij het Priester Daensfonds in het verkeerde keelgat. Dat laat voorzitter Johan Velghe weten.

"Het is de Aalsterse spotzucht gegund geen heilig huisje overeind te houden, maar de propagandafoto voor de deelname van voornoemde groep in de zondagse stoet is op z'n minst op een ongelukkige en ongepaste locatie genomen", aldus Velghe.

Het Priester Daensfonds herinnert eraan dat het standbeeld voor priester Daens en het daensisme, opgericht in 1957, een monument is dat gefinancierd werd met vele giften van Aalsterse werknemers en van zij die zich inzetten voor sociale noden. "Het Priester Daensfonds vzw stelt dat enige associatie tussen het Daensmonument en het onderwerp en wijze van uitbeelding door deze losse carnavalsgroep onbestaande is. Een betere kennis van onze geschiedenis en van deze van Aalst in het bijzonder, zou er zeker toe bijdragen dat Daens enkel kan verbonden worden met democratie, sociale strijd, een rechtvaardiger samenleving en emancipatie van het Vlaamse volk." (COR 207)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud