Privécrèches trekken zuur gezicht

De nieuwe paritaire overeenkomst voor de sector van de kinderopvang bedreigt het bestaan van talrijke privéstructuren, zo schrijft de Franstalige krant Le Soir dinsdag.

De paritaire overeenkomst beoogt het vastleggen van gezamenlijke barema's en het verhogen van het loon van het privépersoneel. Dat verdient namelijk bruto gemiddeld 350 euro minder dan het personeel van de overheidsstructuren. In tegenstelling tot de openbare structuren leven de niet-gesubsidieerde opvanghuizen enkel van de bijdrage van de ouders, en soms ook van regionale hulp voor werk.

Als de verantwoordelijken van die niet-gesubsidieerde structuren het eens raken over de noodzaak de lonen te laten stijgen, voorzien ze dat die verhoging enkel mogelijk is door de tarieven te laten stijgen. Ouders betalen gemiddeld al 15 à 27 euro per dag; sommige crèches vragen zelfs tot 35 euro per dag.

Het risico bestaat echter dat er clandestiene crèches ontstaan of dat vrouwen hun werk op een andere manier organiseren, door bijvoorbeeld deeltijds te gaan werken.

De privécrèches zorgen ongeveer voor 25 procent van de beschikbare plaatsen en vangen zowat 18.000 kinderen op. (VHL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud