Proces Gellingen: Verdediging Tramo en werfleider aan het woord

De verdediging van Tramo en van zijn werfleider Kristof D. hebben woensdag voor de correctionele rechtbank van Doornik gesteld dat ze niet rechtstreeks verantwoordelijk waren voor de ontploffing van de gasleiding van Fluxys. Daarbij kwamen op 30 juli 2004 24 mensen om het leven en raakten 132 anderen gewond op de site van Gellingen.

De NV Tramo en Kristof D., die deel uitmaken van de 14 rechts- en natuurlijke personen die vervolgd worden voor onopzettelijke doodslag door een gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg, waren de eersten die woensdag pleitten. Tramo, die elke fout ontkent, vroeg om de vrijspraak. Kristof D. daarentegen zou zich niet tegen een opschorting van de uitspraak verzetten, waarmee hij een fout bekent.

Uit het onderzoek bleek dat het een Bomag-boormachine van Tramo was die de Fluxys-leiding beschadigde tijdens grondwerken op 24 juni 2004. De gasleiding zou vijf weken later ontploffen.

De verdediging van Kristof D. meent dat hij niet bewust een fout beging, en stelde dat hij meer dan recht heeft op verzachtende omstandigheden.

De verdediging van de architect zal donderdag pleiten. (MPE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud