Proces gevangenisontsnapping: tien beklaagden tot zes jaar cel, vier vrijspraken

In de zaak van de gevangenisontsnapping in Brugge hebben de tien beklaagden tot zes jaar effectieve celstraf gekregen. Hoofdbeklaagde Abdelhaq Melloul Khayari kreeg zes jaar effectief. Lesley Deckers kreeg vijf jaar celstraf, waarvan twee jaar effectief. Vier anderen werden vrijgesproken. Het vonnis werd maandag uitgesproken door de correctionele rechtbank van Brugge.

Ashraf Sekkaki, Mohamed Johri en Abdelhaq Melloul Khayari (42) ontsnapten op 23 juli vorig jaar op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Brugge. Ze werden opgepikt met een helikopter, pleegden een carjacking en overvielen verschillende bankkantoren.

Hoofdbeklaagde Abdelhaq Melloul Khayari kreeg van de Brugse rechtbank zes jaar effectieve celstraf. Hij werd veroordeeld voor de gijzeling van de helikopterpiloot, twee carjackings en twee bankovervallen in de provincie Antwerpen.

Lesley Deckers kreeg vijf jaar celstraf, waarvan twee jaar effectief omdat ze de gevangenen hielp ontsnappen. Ze hielp ook mee aan een carjacking en had ook een aandeel in de bankovervallen. Deckers zat al drie maanden in voorhechtenis. De minister van Justitie zal beslissen of ze ook daadwerkelijk weer naar de cel moet.

Lahoucine El Haddouchi (22), die op de binnenkoer van de gevangenis achterbleef, kreeg vier jaar celstraf waarvan de helft met uitstel. Redouane Melloul Khayari kreeg 18 maanden celstraf. Mohamed B. (30) uit Koekelberg en Nasr-Eddine Sekkaki kregen een straf met uitstel omdat ze de gevangenen hielpen ontsnappen.

De veroordeelde beklaagden moeten aan de burgerlijke partijen een fikse schadevergoeding betalen.

(MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud