Proces Habran: zitting geschorst door incident

Vrijdag, bij de start van de namiddagzitting, heeft zich op het proces-Habran voor het Luikse hof van assisen een incident voorgedaan. Meester Marc Uyttendaele, de advocaat van Marcel Habran, wees erop dat beelden en geluidsfragmenten afkomstig van de rechtszitting via een antenne tot buiten de rechtszaal worden verspreid.

Voor dit proces is de officiƫle perimeter van de rechtszitting uitgebreid tot buiten de eigenlijke rechtszaal. Ook de zaal waar de journalisten aan het werk zijn behoort bijvoorbeeld tot die perimeter.

Journalisten merkten op dat er bij een van de projectieschermen een toestel met antenne en relaissysteem opgesteld stond. Dit toestel moet het de federale agenten die instaan voor de veiligheid mogelijk maken om de beschuldigen in het oog te houden vanuit een ontvangstwagen die is opgesteld op de binnenplaats van het justitiepaleis - dus buiten de perimeter van de rechtszitting.

Deze manier van werken, waarvan de voorzitter van het hof niet op de hoogte was, is niet toegelaten omdat op die manier de debatten via geluids- en videofragmenten buiten de zaal gevolgd en zelfs opgenomen kunnen worden. De zitting is momenteel geschorst om de advocaten te laten beslissen welke stelling ze innemen tegenover het incident. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud