Proefproject kilometerheffing personenwagens start begin 2014

Vanaf begin 2014 zullen een duizendtal autobestuurders deelnemen aan een proefproject rond een kilometerheffing voor personenwagens in de GEN-zone, de voorstedelijke zone in en rond Brussel waar op dit moment het Gewestelijk Expressnet (GEN) wordt uitgebouwd. De bedoeling van het proefproject is om na te gaan in hoeverre een kilometerheffing een impact heeft op het gedrag van weggebruiker. Midden 2014 worden de resultaten verwacht.

Dat het proefproject er zou komen, was al eerder bekend, maar nu hebben de drie gewesten ook een partner aangeduid. "Na een competitieve aanbestedingsprocedure is besloten om in zee te gaan met een consortium onder leiding van consultancybedrijf PwC", zo laten het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest vandaag weten in een gezamenlijk persbericht.

PwC zal voor het proefproject worden bijgestaan door mobiliteitsorganisatie Touring, de onderzoeksorganisaties VITO en GfK en door een internationaal wetenschappelijk comité van academici die gespecialiseerd zijn in wegbeprijzing.

Naast de impact van de heffing op het gedrag van de weggebruiker wordt ook onderzocht of mensen zich anders zullen verplaatsen afhankelijk van hun inkomen.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud